Noèní úvahy
None

Chvála letního času

24. dubna 2005, 8:12

Jdu proti proudu, jsem zastánce změny času na letní.

Musím se přiznat, je to k nevíře, ale já jsem skalním přívržencem letního času. Vyhlížím změnu času jako žalmistův strážný vyhlíží jitro. Nemám totiž nijak v lásce zimu, hlavně nedostatek světla mne přímo deptá, za nejkrásnější období roku považuji dobu od jarní rovnodennosti do letního slunovratu a přibývající světlo mi dodává spoustu energie.

Na zahradě se začalo všechno zelenat, na všech stranách něco kvete, pomalu nestačím sledovat všechny novinky, z verandy vysvobozuji čmeláčice, které si usmyslely, že nejlépe by se jim bydlelo v naší těsné blízkosti. Včera jsme už dokonce stěhovali převislé muškáty, řádně ošetřené, postříkané proti nájezdu mšic, na umytá okna, a věšeli vyprané záclony a závěsy v pozdním večeru, po osmé hodině, a ještě bylo světlo. (Vím, že se správně má gruntovat před svátky, aby se zamezilo vpádu zlých démonských sil, ale jako religionistka jsem v tomto ohledu poněkud skeptická, a uklízím tehdy, když se mi na to zdá počasí vhodnější).

Musím se tady pochlubit, že jsem skoro profesionální zemědělec. V dobách, kdy jsem studovala na Střední všeobecně vzdělávací škole, se na ministerstvu školství rozhodlo, že je třeba budoucí pracující inteligenci víc přiblížit pracujícímu lidu. A tak jsme měli jeden den v týdnu vyhrazený přípravě na nějaké dělnické povolání, dokonce nám slibovali, že dostaneme výuční list. Naše třída byla obětována našemu socialistickému zemědělství, v praxi to vypadalo tak, že nás v zimě každý pátek učil profesor ze Zemědělské technické školy, byl ostatně hrozně fajn, a měli jsme ho všichni moc rádi. Usoudil, že nemá moc smysl nás učit o kravách a tak jsme se učili, jak chovat ryby, slepice, králíky, kožešinová zvířata, dověděli jsme se i jiné podobně poutavé věci. Na podzim a na jaře jsme trávili pátky na zelinářské šlechtitelské stanici praktickou činností, dovedete si například představit soutěž v sázení mrkve na semeno do řádků, leckteří soutěžící sázeli rukama i nohama, ovšem kvalita byla tvrdě kontrolovaná. Myslím, že domácí pracovnice z nás měly dílem legraci, dílem se zlobily, protože jsme jim z furianství kazili normu. Mělo to jednu výhodu, stanice nás nemohla zaměstnat zadarmo, takže nám dávala jakousi symbolickou odměnu, která byla tak malá, že jsme si ji nerozdělovali, ale spořili v třídní kase. Nakonec jsme si za ten obnos pronajali na maturitní večírek celý hrad Helfštejn. Výuční list nám ovšem nakonec stejně nedali, později mne to docela mrzelo, když jsem nějaký čas v době svých vysokoškolských studií pracovala v zahradnictví, byl by se mi hodil, měla bych větší plat. Zahradničení ale zůstalo i tak mou první vášní, sice o mně moje sestra, profesionální zemědělec, škodolibě tvrdí, že když se rozhodnu vypěstovat řádek mrkve, tak si na to pořídím vysokoškolskou učebnici, a výsledek stejně nestojí za nic ( a má pravdu), ale přesto si myslím, že o květinách vím docela dost. Naše zahrada je opravdu moc pěkná, ale to je spíš zásluha mého muže, který se o ni v posledních letech sám staral svým skvělým praktickým přístupem.

Teď se ale mohu zapojit znovu i já a tak vyhlašuji, že se budu častěji zdržovat mimo didactylí sud (už jste to zřejmě taky poznali). Nejen studiem živ je člověk, venku je příliš pěkně. Vyhrazuji si právo se za Vámi podívat v hluboké noci, za jarních lijáků a při podobných, pro zahradničení nepříhodných, příležitostech. Mějte se. :o))

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: ...jen tak mimochodem  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

Jen tak... (24.04.2005, 21:14:59): Letní čas
Brrr... Letos jsem 14 dní vydržel nepodlehnout a držet se zimního času. Tvé zahradničení ti závidím.

ZH (06.05.2005, 21:53:56 - Mail): Bohužel
Bohužel se jedná o klam. Záclony jste nevěšeli po osmé hodině za pozdního večeru, to pouze hodiny ukazovaly 20:00 hod. Ve skutečnosti bylo 7 hod. po poledni (a to z toho důvodu, že poledne je za letního času ve 13:00 místo ve 12:00 hod.). Pokud by se hodiny posunuly ne o 1 hod., ale třeba o 3 hodiny, tento klam by byl ještě zřetelnější. Světlo by bylo, když by hodiny ukazovaly 22:00 hod., ale to vůbec neznamená, že je pozdní večer!!!

Příklad:

SEČ: poledne 12:00 západ sl. 19:00
SELČ: poledne 13:00 západ sl. 20:00
+ 2: poledne 14:00 západ sl. 21:00
+ 3: poledne 15:00 západ sl. 22:00

Kolik je ve skutečnosti hodin? Ve všech případech je 7 hodin večer (neboť 19-12=7, 20-13=7, 21-14=7 a 22-15=7), hodiny se správně měří od poledne a od půlnoci, a ty jsou nezávislé na našich hodinkách, takže ať je na hodinách cokoliv, pořád je 7
hodin večer a s tím nikdo nehne.

Podléháte zdařilému psychologickému klamu, jestliže si myslíte, že bylo skutečně osm hodin večer.

Letní čas nemá valný smysl, zbytečně lidi mystifikuje. Je to fenomén politický a psychologický.

ZH






didactylos (07.05.2005, 12:18:52): Pro ZH
to je přece jasné, že se jedná o psychologické působení a s asronomickým časem to nemá nic společného. Ale je to taky kromě psychologického působení otázka sociální, z tohoto hlediska už 20 hodin (na hodinkách) opravdu bylo. Denní režim, práce i škola, je v letním čase posunutý. Ale moje chvála se týká i astronomicky období, kdy letní čas začíná: bez ohledu na to, jak čas měříme a stanovujeme totiž v té době přibývá světlo.:o))

Martin (18.05.2005, 18:44:10 - WWW): Vaše chvála letního času
S úsměvem jsem si přečetl Vaše zdůraznění, že jdete proti proudu, že jste zastánce změny času, mile řečeno, že jste skalním přivržencem letního času.
Podobné prohlášení o sobě nemohu napsat. Stojím totiž na jiném, tedy protilehlém stanovisku. Já se hůře přizpůsobuji letnímu času, nemohu se hned tak zbavit zátěže vstávání o hodinu dříve, a tím mít prakticky delší pracovní dobu o hodinu.
Pokud se týká části "zahradničení", souhlasím. Vždyť práce na zahradě mi jednoznačně přispívá k pocitu zdraví, samozřejmě nejen k pocitu, ale i fakticky. Cítím se tam skutečně dobře. Jsem toho názoru, že kdo dobré a kladné vlivy na zdraví z práce na zahrádce nepoznal,ten ani neví o co je ochuzen.

didactylos (18.05.2005, 19:08:17): děkuji za reakci
Kéž by mi práce na zahrádce dodávala tolik svěžesti jako Vám. Neustávám ji obdivovat, Váš blog http://www.valach.net/ je jejím fantastickým dokladem. Mnoho zdaru a radosti přeju :o))


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.