Noèní úvahy
None

Když bohové odmítají pracovat

22. srpna 2003, 22:40


Za onoho dne, v době, kdy ještě lidé nebyli, velcí bohové přinutili své podřízené bohy tvrdě pracovat na zavlažovacích kanálech.

Tento motiv je obsažen skoro ve všech časových vrstvách mezopotamských mýtů. Nejstarší zachovaná verze je obsažena v sumerské epické básni “Enki a Ninmach” (Mýty,1977, 109-113), která vznikla asi na konci 3.tisíciletí př.n.l patrně koncem 3.urské dynastie. Tento sumerský epos byl předlohou akkadského mýtu o Atrachasísovi. Jeho nejstarší známý opis je ze 17.stol.př.n.l. (Mýty,1977,151-175) Tato verze je mnohem barvitější, přikládám její první tabulku, abyste se mohli pokochat.

V popisované době už bylo hloubení a čištění zavlažovacích kanálů opravdu příšerná dřina, na kterou bylo potřeba tisíce dobře organizovaných lidí. Mýtus tak barvitě popisuje reálný stav prací. Podle mýtu došlo k první zaznamenané stávce, dokonce k ozbrojené vzpouře, ke kolektivnímu vyjednávání zaměstnavatelů se vzbouřenci. (ke cti jim slouží, že drželi pospolu a nenašel se žádný udavač ani stávkokaz). A dosáhli svého. Byli své dřiny zbaveni. A hle, kdo to za ně odskákal? No přece, na práci si stvořili lidi.

Takže vidíte, milí přátelé, co to na nás bylo ušito velkou poradou bohů. Teď už sice kanály nekopeme ani nečistíme, ale předpokládám, že máte všichni roboty až nad hlavu. Za všechno může ta první stávka.

Když bohové odmítají pracovat, stvoří lidi…

“Robotu bohů člověk na bedra svá vezme!”

Mýty staré Mezopotámie (1977) v edici Živá díla minulosti nakladatelství Odeon, Sumerská, akkadská a chetitská literatura na klínopisných tabulkách, přeložili a komentáři opatřili Hruška B., Matouš L., Prosecký J. a Součková J.

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: starověký Přední východ  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

svetlo (23.08.2003, 07:32:28):
jen tak dal...

saybye (23.09.2003, 22:15:37 - WWW): A konec 3. tisíciletí
je 3000? nebo 2000? Logicky by to měl být rok 2000př. Kr., ne?

Teď jsem se chtěl zeptat, jak je možné, že to vzniklo tak pozdě (2000př.Kr.), ale právě jsem si všiml, že se jedná jen o nejstarší dochovanou verzi. Tudíž se už na nic dalšího nezeptám :o)

Pavel Ludvík (09.01.2005, 20:35:29 - Mail):
Je neuvěřitelné že díky stávce se zrodili lidé,otazka je co se bude dít až začne stávkovat lidstvo méožná roboti, budem schopni se stát bohy


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.