Noèní úvahy
None

Otázka pro mé čtenáře

29. srpna 2003, 21:47


Dnes jsem si uvědomila, jak ošidné mohou být i dobře míněné religionistické postřehy, pokud se dotknou živých míst. Pokud se totiž věnuji náboženstvím už vyhynulým, nemohu se asi dotknout ničí osobní víry. Jiná situace ovšem nastane, pokud se budu věnovat náboženstvím živým, a to i tehdy, když se třeba budu věnovat jejich minulosti. Hlavním předmětem mého studia a práce je v současné době právě vznik křesťanství, zhruba doba prvních dvou století našeho letopočtu. A to by už pro někoho bolavé být mohlo, protože by to mohlo zpochybnit něco, co je pro něho podstatné. Potřebovala bych proto vědět, do čeho už nemám šťourat, co si mám nechat jen pro svou religionistickou odbornost a nemám to zmiňovat ve svých nočních úvahách. Vím podle počitadla, že nějaké čtenáře, pravděpodobně pravidelné, mám, a nerada bych jim ublížila.

 

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: poznámky  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

Scalex (30.08.2003, 01:07:53 - Mail - WWW): Nebal bych se...
Ja bych se stourani nebal. Nemyslim si, ze by jakykoliv clanek mohl otrast virou u cloveka, ktery veri opravdu silne. A naopak, pokud je u nekoho vira spojena s pochybovanim, je lepsi zahajit ten stouraci proces - mozna on sam zacne vice premyslet a ne jen slepe nasledovat "svatou tykev jeruzalemskou".

A jeste jedna vec. Myslim, ze SKUTECNE verici clovek nemuze byt urazen, ani kdyz je pomlouvano jeho nabozenstvi. Natoz kdyz pomlouvano neni, ale je rozebirano z odborneho hlediska. Jediny, kdo prska, jsou nabozensti fanatici. Jenze to jsou nemyslici bytosti a jejich nazor je mi ukradeny. To jsou ti lide, kteri dsti ohen a siru na Harryho Pottera, aniz by si tu knihu precetli; to jsou ti lide, kteri nemaji vlastni nazory a cely jejich svet je vystaven jen z nazoru prejatych od jinych fanatiku.

Doporucuju nebrat prilis ohledy na ostatni a venovat se naplno svym uvaham a sve praci. At napises co napises, vzdycky se najde nekdo, koho to urazi a vzdycky se najde nekdo, koho to potesi. Mym cilem je, abych - az budu jednou odchazet z tohoto sveta - za cely svuj zivot vic lidi potesil nez nasral. Ale ani nahodou si nemyslim, ze se mi podari tu druhou jmenovanou skupinu udrzet na prilis nizkem cisle. A tak si s tim nelamu hlavu a ty si ji nelam taky. Skoda hlavy. 8^)

David (30.08.2003, 01:52:14): klidně piš
kdo nechce, nemusí číst.

Pavel K. (30.08.2003, 22:18:52 - WWW): Nejistota
Může dostatek/nadbytek informací zviklat víru?

Jirka (31.08.2003, 02:09:52 - Mail):
Ad: "A to by už pro někoho bolavé být mohlo, protože by to mohlo zpochybnit něco, co je pro něho podstatné."

A nebylo by to naopak velmi užitečné?

didactylos (31.08.2003, 07:50:44): šťourání
Děkuji, myslím, že máte pravdu. Budu tedy šťourat, ale až po té zkoušce, někdy v polovině září.


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.