Noèní úvahy
None

Achnaton + lékařská diagnoza

11. října 2003, 20:16

náboženská reforma, která nepřežila svého tvůrce...

O faraonovi Achnatonovi pravděpodobně všichni víte, proto shrnu jen základní údaje.

Panovník 18.dynastie Nefercheprure Amenhotep IV, syn Amenhotepa III a královny Teje, nastoupil na trůn v roce 1359 př.n.l. Zhruba ve 4.roce své vlády začal uskutečňovat velké změny ve všech oblastech veřejného života. Nejvýraznější změnou bylo zavedení kultu slunečního kotouče, Atona, kterému přisoudil úlohu stvořitele, dárce a udržovatele života. Atonovi dal postavit velké světlé chrámy s otevřeným prostranstvím, které se velice lišily od dosavadních temných chrámů dřívějších bohů. Kult všech předchozích bohů zrušil. Změnil svoje jméno na Achnaton, sám na svého boha Atona napsal krásný chvalozpěv. Je to nejstarší historicky doložený pokus o monoteismus, navíc monoteismus exkluzivní.

Je to skoro nepochopitelné, protože ve většině náboženských systémů žádná exkluzivita nepanovala. Noví bohové, nové mýty, nové teologické koncepce se většinou přidávaly k původním, většinou dokonce bez nějakých výraznějších úprav, takže vznikaly skvěle nelogické konglomeráty různých, vzájemně si odporujících představ. Je sice pravda, že v horním patře kněžského teologického myšlení postupně vznikala představa jediného boha, jehož vlastnostmi a zjevenými formami jsou všichni ostatní bohové, ale tento inkluzivní monoteismus byl elitní záležitostí teologických špiček a proti jiným bohům zjevně nebojoval.

Achnaton ale vytáhl do boje hlavně proti kněžím vesetského Amona, kteří už v té době byli v říši nejmocnější a pomalu utvářeli stát ve státě. Těžko můžeme odlišit teologické pohnutky královského reformátora od pohnutek politických, ale rozhodně právě exkluzivita jeho boha byla v historii světových náboženství to pravé novum. Náboženská reforma ovšem nebyla jedinou reformou, kterou Achnaton provedl. Přenesl své sídelní město do nově vybudovaného města Achetatonu, změnil styl výtvarného umění z dřívějšího stylizovaného na povýtce realistický, změnil správu země tím, že jmenoval nové úředníky, kteří pocházeli z nižších vrstev obyvatelstva. Projevoval se na egyptské poměry rozhodně "demokraticky", on, jako jediný syn Atonův (stejně jako jeho předchůdci byl synem svého boha), se nebál ukazovat na veřejnosti dokonce s celou svou rodinou. Jeho vláda však trvala jen 17 let a reformy, které prováděl, byly příliš smělé, nenáviděné dříve vládnoucími vrstvami a nepochopené většinou obyvatelstva. Po jeho smrti se neudržely a všechno se vrátilo do starých kolejí. Amonovi kněží mu nenávist oplatili měrou vrchovatou, vzpomínka na kacířského krále měla být úplně vymazaná z historie. Achetaton byl opuštěn. A to bylo možná právě dobře, protože tím se uchovala většina památek z té doby, mimo jiné skvělý obsáhlý státní archív zahraniční korespondence se sousedními králi na klínopisných tabulkách psaný v babylonštině. O amarnském archivu bude ještě řeč, když se budeme věnovat historii Syropalestiny.

Už jsem zmínila Achnatonův příklon k realistickému zobrazování. Z portrétů, které jsou zachovány, vyplývá, že Achnaton po dobu svého panování nabíral ženské rysy. Ve Vachalově knize se to autor snaží vysvětlit teologicky, tím, že se Achnaton prohlásil za "otce i matku" svých poddaných jako jediný zástupce Atonův na zemi. Ale v knize Kurta Pollaka Medidína dávných civilizací jsem se dočetla o tom, že lékaři se podle dochovaných portrétů a jejich časové posloupnosti domnívají, že Achnaton trpěl celkem vzácným nádorovým onemocněním, které způsobuje přeměnu muže na bytost podobnou ženě. A podle jejich dobrozdání také na tuto chorobu umřel. (Jako na potvoru tuto knihu právě teď nemohu ve své knihovně najít. Je to k vzteku, byla jsem přesvědčená, že přesně vím, kde je. Znáte ten pocit bezmocnosti, když se nemůžete vyznat už ani ve svých knihách? Nemohu vám tedy napsat název té choroby. Slibuji, že doplním, až knížku najdu). 

Dodatek v 23 hodin: Kdo hledá, najde. Cituji z poněkud opožděně nalezené knihy Achnaton trpěl Fröhlichovou nemocí (dystrophia adiposogenitalis), ve většině případů je příčinou tumor hypofýzy. Jistotu o jeho nemoci by ovšem mohlo přinést pouze vyšetření jeho skeletu.......Mnoho hovoří pro to, že zásadní změna struktury Achnatonovy osobnosti – ochabnutí jeho mužnosti a zhroucení jeho reforem – byly důsledky onemocnění, pravděpodobně nádoru hypofýzy. 

K tomu jen jedna poznámka. Nemyslím, že by uspěl, i kdyby byl zdravý jako ryba. Jednotlivec, i nejvýše postavený, nemá šanci proti mocným kněžím. A pro náboženskou reformu, stejně jako pro vědecké objevy, musí dozrát duchovní klima, musí ta nová myšlenka prostě viset ve vzduchu. O jiné nezdařené náboženské reformě budu psát později, týká se dobytí Babylonu Peršany.

Přečtěte si, prosím, chvalozpěv na Atona a můžete si přidat Žalm 104, který bývá obecně považován za chvalozpěvem inspirovaný, ale vznikl zhruba o tisíc let později.

Vachala Břetislav: Staří Egypťané, 2001
Pollak Kurt: Medicína dávných civilizací, 1976


 

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: starověký Přední východ  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

(09.11.2004, 11:39:46 - Mail): achnaton - dotaz
Tady se zminujes o nemoci. Ale nekde se pise, ze snad mohl byt skutecne prevlecenou zenou???
Existuje odkaz na web, kde je foto jeho soch (pry se zachovaly 2 ze 40) nebo obraz? Diky za odpoved. :)

didactylos (09.11.2004, 20:38:21): žena?
Nezdá se mi to, protože to postrádá motiv. Žena by totiž egyptským faraonem být mohla, ženy měly ve Starém Egyptě nástupnické právo, a z historie je farao-žena známá, Hatšepsovet.
Z dostupných obrazů,(díky tobě jsem se po nějakých podívala) se zdá, že by Achnaton navýš byla dost ošklivá žena, v el-amarnském období se výtvarní umělci programově přiklonili k realismu...

Klára (02.02.2005, 14:46:06 - Mail):

yslím si že Achnaton nebyl převlečenou ženou nýbrž byl postiženy nějakou nemocí nebo ho na nástěných malbách a sochách zobrazovali schválně z důvodů náboženských každopádně mi příjde podivné prohlašovat Achnatona za ženu, protože když už by žena byl tak proč by měl manželku z kricích důvodů?To by bylo poněkud neobviklé po všech těch dokumentech a článcích co jsem o něm přečetla bych v žádném případě netvrdila že byl převlečenou ženou.I přez to že me ženské tvary boků a ženské prsy!

David (20.03.2005, 17:12:37 - Mail): proč ne?
A třeba byl Achnaton žena!?Mohl zakrývat jinou sexuální orientaci tím,že se vydával za muže.

slonča (26.09.2005, 14:02:04 - Mail): žena???
Všetci ste vedľa, Achnaton bol mimozemšťan.

Evelyn T. (28.10.2005, 12:40:45 - Mail):
Nemyslím si,že by byl Achnaton mimozemšťan. Spíš Aton bylo mimozemské plavidlo a Achnaton byl služebníkem nebo poslem na zemi, skrze něj bytosti na tom plavidlu dávaly rozkazy. Připouštím ale,že Achnaton mohl být částečně neznámého původu.

Gaba (09.03.2006, 12:26:04): Achnatonova nemoc
odkazuju na knížku "Achnaton - falešný egyptský prorok" od N. Reevese (doslov napsal Verner) - podle autora netrpěl Achnaton Frohlichovým syndromem, neboť by nemohl mít děti (měl 6 dcer s Nefertiiti) a byl by mentálně postižený - ani jedno nebyl. Měl možná tzv. "Marfanům syndrom" - způsoben jediným anomálním genem a není provázen mentálními ani reprodukčními defekty, nicméně mění postavu do takové podoby, jak je Achnaton zobrazován.

Gaba (09.03.2006, 12:28:18): Achnatonova nemoc
odkazuju na knížku "Achnaton - falešný egyptský prorok" od N. Reevese (doslov napsal Verner) - podle autora netrpěl Achnaton Frohlichovým syndromem, neboť by nemohl mít děti (měl 6 dcer s Nefertiiti) a byl by mentálně postižený - ani jedno nebyl. Měl možná tzv. "Marfanům syndrom" - způsoben jediným anomálním genem a není provázen mentálními ani reprodukčními defekty, nicméně mění postavu do takové podoby, jak je Achnaton zobrazován.

Tereza (03.09.2007, 20:38:29):
Jo jasne a hura na mimozemstany a na Danikenovy blaboly ... nebo blaboly Vasicka,,, byly casy kdy sem to hltala ale bylo mi tak 13 takze kdo tem spisovatelum verite tak super. Achnaton byl mimoradna osoba postizena nejspis nejakou nemoci, mel vznesene idealy ktere byly na jeho dobu nedosazitelne. Muzeme se jiste jen domnivat jake prostredky uzival k prosazeni jeho ideologii ale jiste mely opodstatneni a na nejaky lode z vesmiru zapomente.

Tereza (03.09.2007, 20:39:48):
Jo jasne a hura na mimozemstany a na Danikenovy blaboly ... nebo blaboly Vasicka,,, byly casy kdy sem to hltala ale bylo mi tak 13 takze kdo tem spisovatelum verite tak super. Achnaton byl mimoradna osoba postizena nejspis nejakou nemoci, mel vznesene idealy ktere byly na jeho dobu nedosazitelne. Muzeme se jiste jen domnivat jake prostredky uzival k prosazeni jeho ideologii ale jiste mely opodstatneni a na nejaky lode z vesmiru zapomente.


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.