Noèní úvahy
None

Staroegyptské lékařské papyry

12. října 2003, 18:38


Když jsem knihu Medicína dávných civilizací konečně našla, nedá mi to, abych vám z ní o egyptském lékařském umění něco nenapsala. Na lékařských papyrech je zachováno zhruba 1200 různých diagnóz, receptů a zaříkávadel.

Přehled podle doby vzniku:
1. Gynekologický papyrus z Kahúnu, kolem roku 1900 př.n.l., tři strany o ženských nemocech a prognózách porodu
2. papyrus Edwina Smithe, kolem roku 1600 př.n.l., popisuje 48 hirurgických případů, zachovaná část starší učebnice chirurgie.  Popsána jsou poranění, zlomeniny, zhmožděniny, jsou sestaveny od hlavy až po hrudník, u jednotlivých částí těla jsou zařazeny podle závažnosti od jednodušších případu po komplikované zlomeniny. Vždy obsahují diagnózu, předurčení průběhu a ošetřování typických případů, používaly se obvazy, dlahy, "sádrové" obvazy, ale také ošetření na způsob "šití" nebo "svorkování".
3. Ebersův papyrus, kolem roku 1600 př.n.l., úplný a nepoškozený, obsahuje na 900 receptů, je kompendiem pro praktické lékaře.  Ve sloupcích 103-110 popisuje nejen poranění, ale také abscesy, zduření uzlin a různé druhy nádorů.
4. Hearstův papyrus, z první poloviny 16.století př.n.l., sbírka 260 receptů.
5. Berlínský papyrus 3027 (menší berlínský papyrus), 16.století př.n.l., spis o dětském lékařství.
6. Berlínský papyrus 2038 (větší lékařský papyrus Berlínského muzea neboli Brugschův papyrus), kolem roku 1300 př.n.l., obsahuje 204 receptů a několik těhotenských testů.
7. Papyrus Chestera Beattyho č.VI (papyrus č.10686 Britského muzea), napsaný kolem roku 1300 př.n.l. je fragmentem monografie "Léčebné prostředky při onemocnění konečníku".
8. Londýnský papyrus (papyrus č.10059 Britského muzea), napsaný 1380 př.n.l., obsahuje 61 předpisů převážně magického charakteru.
9. Papyrus Carlsberg č. VIII, napsaný kolem roku 1200 př.n.l., zachovaný jen ve zlomcích, pojednává o porodnictví.

I když se dá předpokládat, že určité lékařské vědomosti patřily k vzdělání kněží, lékařskou praxi konali zřejmě jen někteří z nich. Zmiňováni jsou kněží bohyně Sachmety, o nichž se domníváme, že provozovali chirurgickou praxi. Specializace mezi lékaři byla běžná, také jejich odstupňování podle dosažené hodnosti, uchovaly se znaky pro jednotlivé hodnostní stupně lékařů. Lékaři ale museli také ovládat magické síly, být odborníky v zaklínání. Mezi staroegyptskými lékaři jsou zmiňovány i ženy-lékařky. Výuka budoucích lékařů probíhala v "domech života", kde se adepti seznamovali s rozsáhlým lékařským písemnictvím. Některé "domy života" byly přičleněny k chrámům a měly mezinárodní věhlas. V "domech života" se také pod dozorem lékařů vzdělávaly porodní asistentky. Zároveň byly tyto domy střediskem vědy a pracovišti učenců. Domy byly pod přímou ochranou faraonů.
 
Pollak Kurt: Medicína dávných civilizací, 1976

Kniha je přece jenom trochu staršího data, nemám přehled, jestli nebylo objeveno něco dalšího. Ale i tak je to nesporně zajímavé čtení.

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: starověký Přední východ  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

Márinka (12.10.2003, 19:47:52 - WWW): Spíše dotaz:
Dočetla jsi se někde o tzv. Faraonových válcích (válečcích)? Mělo by to souviset právě s medicínou - léčením.

didactylos (13.10.2003, 09:43:49): 2Márinka
Nevím, nikde jsem na to nenarazila, ale ovšem nečetla jsem všechno o Egyptu, je toho hrozná spousta. Mohla bys mi napsat něco bližšího? Zkusila bych se po tom poohlédnout dodatečně. Jinak jsem při hledání našla pěkný odkaz na nově nalezenou hrobku lékaře i s chirurgickými nástroji
http://stoplusjedna,newtonit.cz/stare/200220/so20a00d.asp


didactylos (13.10.2003, 09:46:43):
Podařil se mi překlep v odkazu
http://stoplusjedna.newtonit.cz/stare/200220/so20a00d.asp


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.