Noèní úvahy
None

Ukázka hadíthu

12. září 2004, 6:50

Uvádím jako ukázku hadíth (Muhammadův výrok i s příslušným řetězcem tradentů isnádem) ze sbírky hadíthů Sahíh šajcha Abú al-Husajna Muslima ibn al-Hadždžádže al-Qusajrího al-Najsábúrího (žil asi 202-261 hidžry, tedy 817-875)

Vyprávěli mi Zuhajr ibn Harb a 'Abdulláh ibn Humajd a pravili: Vyprávěl nám 'Abd al-Samad ibn 'Abd al-Wárith. H
Vyprávěl nám i 'Abd al-Samad ibn al-Wárith těmito slovy: Vyprávěl mi můj otec od mého dědečka od al-Husajna ibn Dhakwána od Jahji ibn Abú Kathíra: Zpravil mne Abú Salama, že 'Atá ibn Jasár ho zpravil, že Zajd ibn Chálid al-Džuhaní ho zpravil, že se ptal 'Uthmána ibn 'Affána a pravil:
Víš něco o tom, jak je to, když muž souloží se ženou, aniž ejakuluje?
Pravil Uthmán: Omyje se, jako se omývá k modlitbě a umyje si i penis.
Pravil Uthmán: Slyšel jsem to od posla Božího, kéž mu Alláh požehná a dá mu mír.

Pelikán P.: Sunna, pramen islámského práva, Praha 1997

To je poněkud kuriozní ukázka, ale je úplná. Uvedená kniha obsahuje mnoho různých Muhammadových výroků ve výkladu i v textových přílohách, ale většinou jsou bez isnádu nebo se zkráceným isnádem. Hadíthy se týkají všech možných (dokonce mi připadá i nemožných) oblastí lidského života, v knize je navýš rozebrán jejich vznik, sbírání, vyučování, i role, kterou dodnes v muslimské společnosti mají. Autor studoval arabistiku v Praze a pak na několika islámských univerzitách. Kniha vyšla v Edičním středisku právnické fakulty UK v Praze v edici "Prameny a nové proudy právní vědy".

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: islám  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.