Noèní úvahy
None

Hlavní sumerská božstva a literární památky

1. října 2003, 20:14


Poněkud nesouvislé povídání o bozích a textech.

Pokud chci stručně popsat sumerský panteon, musím začít tím, že před jménem každého boha i bohyně stál určující znak – determinativ pro božství, znak, který doslovně znamená hvězdu. Každé božstvo tedy bylo představováno jako nebeská bytost. Nejvýš stojí triáda velkých bohů An, Enlil a Enki. An = nebe je sice typický svrchovaný bůh, ale už tehdy vykazuje známky "odpočívajícího boha". Aktivnější je Enlil, atmosférický bůh a Enki, "Pán země", ale také bůh vod, protože v sumerském pojetí země ležela na oceánu. Z rekonstrukce kosmogonických představ, které známe jen v náznacích, můžeme usoudit na prvotní vody, identifikované s původní Matkou, bohyní Nammu, která sama ze sebe zrodila prvotní pár Nebe-An a Zemi-Ki. Ti byli rodiči Enlila, boha ovzduší, který je od sebe oddělil. Toto téma je v mytologiích velmi časté a předpokládají se sumerské kořeny. Také představa o prvotním ráji na počátku je v sumerských textech zaznamenaná, rájem je ostrov Dilmun, některými badateli situovaný na dnešní Bahrajn. O stvoření lidí, aby za bohy pracovali, už byla řeč v mýtu Enki a Ninmach. Existují i jiné mýty o stvoření lidí, lidé rostou ze země jako obilí, případně jsou vytvořeni z krve dvou obětovaných bohů. Lidé jsou služebníky, ale i spolupracovníky bohů v jejich odpovědnosti za kosmický řád. Božské moci me zajišťují fungování světa i lidské společnosti, existuje pěkný mýtus o tom, jak Inanna me Enkimu ukradla. Triáda nejvyšších bohů byla doplněna triádou planetárních bohů, která zahrnovala Nannara-Su'ena-Měsíc, Utua- Slunce a Inannu-Venuši. Božstva slunce a měsíce byla v sumerském období méně významná, vrcholu uctívání dosáhla až v babylonském období, ale Inanna je odpočátku velice významnou bohyní. Je současně bohyní lásky i války, ovládá tedy život i smrt, mýtus o její svatbě s Dumuzim a jejím sestupu do podsvětí je jedním z nejvýznamnějších. Známe také první zaznamenání mýtu o potopě, kterou se božstva rozhodla zničit lidstvo, ale pobožného vládce Ziusudru zachránila a dala mu nesmrtelnost. Ze sumerské doby pocházejí i části eposu o Gilgamešovi, tehdy ještě tradované jako jednotlivé příběhy ze života legendárního vládce Uruku, Bilgámeše.

Mimo mýty byly oblíbenými literárními útvary také různé spory, slovní potyčky dvou protivníků, spor dřeva a rákosu, léta a zimy, motyky a pluhu, ovce a obilí, ptáka a ryby, stříbra a mědi. Dále prosby o přízeň pomocí modlitby zapsané na tabulce ukládané jako oběť bohu, bohyni k nohám, dotazy panovníků na názor božstva, sbírky zaklínání, uveřejnila jsem zaklínání proti bolavému zubu, jiné příklady: UDUG.HUL proti zlým démonům, proti Lamaštu DIM.ME, Maqhu – spálení, zničení sil černé magie, sbírka zaklínání  a na objednávku voskové nebo dřevěné figurky čarodějnic a pak při zaklínání zničeny, 8+1 tabulka (zaklínání a rituál), sbírka šurpu, pokud pacient nevěděl, čím se provinil, jsou vypočítávána přestoupení, rituální i morální prohřešky proti bohům, (i přísaha mohla být přestoupením), Nandurti (řešení), z věšteckých textů bylo předpovězeno velké zlo, pomocí zaklínání se dalo odvrátit, Šaziga, 35 zaklínání pro zvýšení potence, recepty na afrodisiaka.

(použila jsem zaznamenané zápisky z přednášek dr. Furata Rahmana o starověkém Předním východu)
Eliade M. (1995): Dějiny náboženského myšlení I, Oikúmené, Praha

P.S.Rozvrh na příští týden. Chtěla bych se celý týden věnovat Egyptu, doufám, že to v hrubém nástinu za ten jeden týden stihnu: stručná historie, hlavní střediska, egyptský panteon, královský mýtus, Achnatonova reforma, bitva u Kádeše, egyptská dominance nad Syropalestinou. Poked by něco bylo moc rozsáhlé, budu to muset rozdělit do většího počtu příspěvků. 

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: starověký Přední východ  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

SuE (02.10.2003, 01:02:00): špatné odkazy ?
nefungují mi odkazy na zuby a Enki . Píše to něco o chybě CGI :-(

A jen takový malý dotázek : Proč mohla být přísaha přestupkem ?

didactylos (02.10.2003, 07:48:10):
Omlouvám se za ty odkazy, už jsem to spravila. Ostatní v pátek.

depony (26.10.2003, 13:00:13): uznání kvality
smekám, myslím, že to dalo hodně práce a je to hezký:-)))


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.