Noèní úvahy
None

Drobná organizační připomínka

18. února 2005, 18:36


Před rokem a půl jsem se poptávala, jestli si mohu dovolit šťourat ve Vánocích. Tehdy jste byli většinou pro. Pustila jsem se do toho z vervou a dokonce nikdo nenavrhl moje upálení. Jenže Vánoce nejsou pro křesťanovu víru vůbec podstatné, je to svátek pozdní, dodatečně naroubovaný. Teď se blíží Velikonoce a situace je mnohem horší, protože tento svátek je pro křesťanství zakládající.

Téma mé bakalářské práce se sice netýká historického Ježíše, ani o vzkříšení a zmrtvýchvstání v ní nebude řeč, ale přece se týká evangelia i pašijního příběhu jako jeho podstatné části. Název zatím provizorně zní asi takto: Obraz Ježíše jako mojžíšovského zákonodárce v Matoušově evangeliu. Budou tam části osvětlující historické pozadí, ale taky části osvětlující starozákonní pozadí. Vy, kteří mne znáte už delší čas, víte dobře, že jsem sice poněkud neortodoxně, ale přesto pevně věřící evangelička. Nicméně jsem religionistka a nebudu se snažit provádět si tady na blogu autocensuru. Ale čtenářů je už teď docela hodně, nevím, jak se mohu dotknout jejich víry. Navrhuji proto následující řešení: založila jsem si další rubriku "bakalářka", kam budu dávat věci, které se jí budou týkat. Do perexu se pokusím dát stručný obsah příspěvku (pokud možno nikoho nepohoršující) a tyto příspěvky si může každý, pokud bude chtít, otevřít a přečíst. Těm, kteří věří víc doslovně tomu, co je v bibli napsané, doporučuji takové příspěvky nečíst. Doufám, že bude i tak dost jiných příspěvků na čtení, budu se samozřejmě věnovat i jiným oblastem jako dosud.

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: poznámky  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

SuE (18.02.2005, 19:49:11):
hm, já si vždycky myslela, že když je pravá víra pevná, nějaké vědecké výzkumy ji nerozhází :-)))

didactylos (19.02.2005, 08:06:23):
nemyslím si, že bych "pevně " věřícím mohla jejich víru rozházet, to určitě ne, spíš se vystavuji nebezpečí "odpovídajících" komentářů. (Komentáře k věci jsou ovšem velice vítané a prosím o ně, je to užitečná zpětná vazba!)
A pak, někdy by to spíš mohlo zarmoutit, vzpomněla jsem si na svou babičku i maminku, ty by něco takového určitě nebraly. U teologů jako byl tatínek a je můj synovec větší nebezpečí nehrozí, ti jsou už z fakulty docela zvyklí. :o)

M.A.D. (21.02.2005, 18:57:20): didactylos
Ahoj didactylos! Ako sa mas a ako sluzi zdravie? :-) Chcel som Ti len povedat, ze nie je treba sa bat, co sposobia Tvoje clanky medzi "ortodoxnymi" veriacimi. Vsetci normalny sa zamyslia a bud zoberu alebo nechaju tak a nenormalny Ti budu mat za zle aj "Dobry den". :-) Dufam len, ze si budem moct precitat Tvoje prispevky. Dopredu dakujem!

SuE: Myslim, ze iba malo ludi (ak vobec existuju)ma neotrasitelnu vieru. Iba prekazky a zivotne udery ju dokazu otestovat. Poznanie teorie nic neznamena. Sudit sa budu skutky viery. :-)

didactylos (22.02.2005, 07:41:16):
Děkuji Ti M.A.D. Výstižně pověděné!


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.