Noèní úvahy
None

O papežství

20. května 2005, 8:21


V poslední době jsem si koupila a přečetla – se zaujetím – zajímavou knihu. Jmenuje se Malé dějiny katolické církve. Jsou opravdu spíš malé, celá kniha má i s rejstříky jen 148 stran. Název je možná trochu zavádějící, kniha totiž pojednává spíš o dějinách papežství, vysvětluje, jak se konstituoval papežský úřad a jakým způsobem vzrůstala v průběhu staletí jeho moc. Je to přitom pohled zevnitř, možná sice osobně příliš zaujatý a jednostranný, ale rozhodně mnohé osvětlující.

Autorem knihy je známý katolický teolog Hans Küng, profesor katolické teologie na univerzitě v Tübingen, účastník a expert II. vatikánského koncilu v Římě v letech 1962-65 a ředitel Institutu ekumenických studií. V roce 1979 mu bylo odňato Kongregací pro nauku víry církevní oprávnění učit, ale katedru i Institut si zachoval mimo katolickou fakultu. V češtině vyšly jeho práce Světový etos, Být křesťanem, Křesťanství a buddhismus, Křesťanství a hinduismus, Křesťanství a islám.

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: křesťanství  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

Tom (20.05.2005, 10:58:09 - WWW):
Aj ja som ju minule drzal tusim v ruke, ale kedze som mal uz tri tituly, vratil som ju na policku. Snad sa k nej dostanem na buduci mesiac.


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.