Noèní úvahy
None

Poslední neděle a podobenství o hřivnách

23. listopadu 2003, 13:59

osobní úvaha

Je poslední neděle v církevním roce, jsem doma s maminkou a posloucháme bohoslužby v rozhlase. A jako čteni je podobenství o hřivnách Mt25,14-30. Myslím, že ho asi všichni znáte a hlavní myšlenka je jasná. Komu je hodně svěřeno, má také povinnost se svěřeným zacházet tak, aby ve chvíli zúčtování byl vidět přírůstek.

Tahle myšlenka není jen v křesťanství, je vlastní i východní tradici. Ten, kdo má dobrou karmu, má žít a jednat tak, aby karmické následky jeho činů zlepšovaly anebo aspoň nezhoršovaly karmu jeho následníka v dalším životě, to je individuálně někdo jiný, takže má odpovědnost za budoucí kvalitu života jiného člověka. Má odpovědnost i proto, že sám ve svém životě využívá životní úsilí svého předchůdce.

Ale zpět k hřivnám. Na tom podobenství je zarážející spíš ten fakt, že poslední služebník byl pokárán a zavržen, i když se choval podle Zákona správně a nic nezpronevěřil, dokonce je mu doporučováno, aby se choval při snaze o zisk proti ustanovením Zákona, půjčování na úrok bylo totiž zakázáno Ex22,25 a jinde. Měl při své službě překonat strach, nebát se riskovat a dát se i nevyšlapanými cestami.

Myslím si, že patřím k lidem s dobrou karmou. Dostala jsem tolik dobrého, že se leckdy nestačím divit. Nemohu zmiňovat všechno, bylo by toho opravdu hodně. I to, že jsem tady ve vaší společnosti a mohu toto napsat, je dar. A mohu číst o životních radostech i starostech, zkušenostech ostatních. Leckdy je to úsměvné, ale někdy to bývají i velice bolestné věci, i takové, které jsem nikdy nemusela zažít. Čtu sice noviny a dívám se na zprávy v televizi, ale k tomu člověk časem otupí, kontakt na blozích je bezprostřednější. Taky komentáře i diskuse mne leckdy donutí k přemýšlení, přece jen trochu jinak než dřív, rozhodně míň akademicky.

Mám teď šílený pocit, že jsem tím líným služebníkem, který se bál riskovat, choval se celý život podle Zákona a k rozmnožení hřiven možná právě proto nedokázal nijak přispět.

Tak jsem teď vykecala své špatné svědomí a příště zase věcně a odborně.

 

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: ...jen tak mimochodem  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

SuE (23.11.2003, 21:38:45): a není
tenhle blog taky taková hřivna? z dobré ražby, řekla bych :-)

didactylos (23.11.2003, 21:54:29):
děkuji ti, Sue, potěšilo

kombajn (25.11.2003, 18:32:56 - Mail - WWW): therapy
Me se to libilo, ze je to osobni. Vzdycky rikam ze muj blog je moje terapie... Asi to tu funguje taky tak :)

(07.12.2005, 01:06:31): uBR8ogsV7M
http://hfxgNZd.LjefXe3.com


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.