Noèní úvahy
None

Dostala jsem poněkud zvláštní PF

20. prosince 2003, 16:19

Podělím se o jeho text bez komentářů.

Radujte se stále v Pánu, opakuji: radujte se! Píše svatý Pavel křesťanům ve Filipech a o dva tisíce let později budou katolíci zpívat známou píseň Můžeš mít radost ve svém srdci, každou hodinu a každý den. Samozřejmě, Kristus nás vykoupil a Ježíš je víc než všechny problémy a starosti tohoto světa. Optimismus! Křesťan je člověk, který nemá problém, říkával nám otec spirituál v semináři. Láska zahání strach a Kristus je lék na všechny smutky. Jenomže tato představa je nám nabourána z nečekané strany, od samotného Krista. V Getsemanské zahradě bychom čekali radostné odhodlání, nebo alespoň odhodlání, vždyť vítězství světla nad temnotou je už na dosah a vykoupení se neodvratně blíží. Den zvítězí nad nocí. Pro tuto chvíli přece Kristus přišel a to, co dělá, je zjevně podle Boží vůle, takže může být úplně klidný. Místo toho vidíme Krista, z něhož teče krvavý pot a slyšíme slova: Jestliže je to možné, ať mne mine tento kalich. Aby nebylo pochyb, píše Marek bez obalu: Pak se ho zmocnila hrůza a úzkost. Pán Ježíš asi nečetl svatého Pavla nebo nevěděl. že může mít radost ve svém srdci každou hodinu a každý den. Nebo měl malou víru. Nebo je všechno ještě jinak.
(Marek Orko Vácha: Tančící skály, Cesta Brno 2003)

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: zajímavosti odjinud  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

Ozzy (20.12.2003, 19:50:24): lépe to člověk pochopí
když si přečte celou kapitolu str.162 - 173.(Schválně jsem si to našel)nebo jen předcházející odstavec:"Emoce tu tedy prostě jsou ,někdy máme radost,jindy ne,někdy máme chuť se modlit a jindy nemáme,to není důležité,podstatné je,co dělám a ne co cítím." Tolik M.V.a já si to nechám projít hlavou. Dík za inspiraci :o)

SuE (02.01.2004, 00:02:53):
nějak jsem taky předvánočně vyměkla, takže provokační otázky jsem si odpustila ale přece jen, kdyby ti to nevadilo... ani ne tak k tvým textům, jako spíš k těm kázáním, na které jsi odkazovala ?
Nechci to tahat do Indie, tak třeba tady ?

didactylos (02.01.2004, 06:36:25): jasně, ptej se
budu odpovídat, jak nejlíp budu umět. I když možná jinak než autoři, případně ale můžu otázky dál předat a dožadovat se odpovědi od nich :o)

didactylos (03.01.2004, 20:55:46): 2sue
jsem hrozně moc zvědavá na tvoje provokativní otázky, prosím tě, ptej se, nejhorší je, když se nikdo na nic neptá...


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.