Noèní úvahy
None

Další rubrika - náboženství Indie

28. prosince 2003, 4:56


Tak mám za sebou Štědrý den, kdy se mi podařilo nadělit si horečnaté onemocnění horních cest dýchacích, takže jsem strávila svátky v posteli. Včera jsme absolvovali maminčin pohřeb.

Vracím se tedy po krátké přestávce k psaní a podle předcházející domluvy a dlouhodobé předpovědi teď chci udělat časově i místně velký skok a na nějakou dobu se odstěhovat alespoň v myšlenkách do Indie. K tomu si zřizuji další rubriku náboženství Indie. Budu se snažit zabývat jimi v historických souvislostech. jsou ovšem složitým komplexem náboženských představ. Dnešní hinduismus je největším národním náboženským systémem, který vyznává asi 14% světové populace. Historický vývoj jeho představ byl mimořádně komlikovaný, takže netvoří ucelený systém, ale spíš široce národně sdílené myšlenky, postoje a kulturní tradice. Budeme se jím zabývat od protoindické kultury povodí Indu až po současné směry, z nichž Haré Kršna je i v naší rebublice uznaným náboženským společenstvím.

Kromě hinduismu je třeba v této rubrice se zabývat také džinismem (0,1%) a sikhismem (0,4%), které budou zařazeny do historických souvislostí podle doby svého vzniku. Patří sem i vznik buddhismu, budu se jím zabývat podle chronologického pořadí, ale vzhledem k jeho celosvětovému významu a rozšíření (6%) má vlastní rubriku, kam budou příspěvky zařazeny. Kvůli chronologickému probírání bude potřeba občas přejít dál na východ k náboženstvím Číny (6,4%), konfuciánství, taoismu a Japonska, šintoismu, které už svoji rubriku také mají.

Vzhledem k přípravám na zkoušky si ale vyhrazuji právo občas z probírané látky uhnout a zařadit něco jiného aktuálně studovaného, případně něco, co by vás speciálně zajímalo a napsali byste si o to. Také všem dlužím další příspěvky do Průvodce, vím o tom, a dnešní nedělí se k němu s týdenní periodicitou míním vrátit. Doufám, že vám v tom všem nezpůsobím příliš velký zmatek, dotazy a komentáře uvítám.

Matlovič René: Geografia relígií, Prešov, 2001

 

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: poznámky  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

q (10.04.2004, 15:13:28): Zajímavé odkazy o Hare Krishna
Zajímavé odkazy o Hare Krishna


http://laws.lp.findlaw.com/getcase/4th/case/945507P.html - zápis ze soudu s guruem, který nařídil 2 vraždy, únos a vydíral - také na http://www.law.emory.edu/4circuit/june95/945507.p.html
http://www.rickross.com/reference/krishna/krishna56.html - „Člen Haré Kršna říká, že jednal na vůdcův pokyn“ - výpověď člena HK, který 2x vraždil na guruův pokyn
http://www.rickross.com/groups/krishna.html
http://users.keyaccess.nl/~hermr03/Harekrishna/Links/body_links.html - seznam stránek pro a proti ISKCONu, soudní případy
http://www.aclj.org/ussc/ISKCON_REH_OPIN.asp
http://www.cultnews.com/ - v levém sloupku v Archives hledat "ISKCON"
- doporučuji: http://www.cultnews.com/archives/000642.html - červeně jsou odkazy na jiné články
http://www.atheists.org/flash.line/hare1.htm
http://www.wturley.com/ - stránka právníka (e-mail: turley@wturley.com), který žaluje ISKCON kvůli znásilňování dětí,
je tam i červený odkaz na petici
ŽALOBA - http://mitglied.lycos.de/gbc/themes/turley-case.htm
PŘEHLED: PODVODNÍ GURUOVÉ: http://mitglied.lycos.de/gbc/black/11pigs.htm
http://gainesvillesunarchives.colony1.net/sunarchives/public_html/news/articles/06-14-00c.shtml
http://www.clickwalla.com/article.php?cid=19&aid=782
http://www.csj.org/infoserv_groups/grp_eastern/iskcon/grpindex_harekrishna.htm
http://www.trancenet.org/krishna/ - E-MAIL: nori@steamboats.com; email@norimuster.com
http://www.surrealist.org/betrayalofthespirit/index.html
http://www.skeptictank.org/hs/brainwas.htm
http://www.esatclear.ie/~dialogueireland/bhaktiyoga.htm
http://www.bergen.org/AAST/Projects/Forum/Issues/Papers/CultAkua.html
http://www.krsna.wz.cz/hlavni_c.htm



Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.