Noèní úvahy
None

Pomalá práce

6. ledna 2004, 16:58


Když jsem dnes začala bědovat nad množstvím práce, které mám dohánět v práci, nad zkouškovým obdobím, na které nejsem vůbec připravena, a nad svou pomalostí, se kterou své úkoly zvládám, vzpomněla si moje dcera na krásnou vitnamskou pohádku a dala mi ji přečíst. To mne opravdu rozesmálo a tak vám ji taky předhodím, třeba se vám bude hodit. Koho ale poprosíme na jaře o návrat zimy my?

Ban

Jednou z četných dcer Nebeského císaře byla i Ban. Byla ze všech dcer nejpomalejší. Přesto ji rodiče nesmírně milovali a ještě ji navíc rozmazlovali.

Ban se brzy provdala a svého manžela velmi milovala. Přišla zima, a proto se Ban rozhodla, že manželovi ušije teplé šaty. Nic si předem nepřipravila, a kromě toho nebyla ani dobrá švadlena. Chtěla prostě udělat radost svému milovanému muži. Od prvního zimního dne vysedávala nad šitím, ale práce jí nešla od ruky. Jaro se nezadržitelně blížilo a Ban měla hotové jenom rukávy. Ale šila a šila, a když byla konečně s prací hotova, zima byla pryč.

Vydala se tedy Ban za svým otcem a prosila jej, aby vrátil na chvíli zimu, jan co by manželovi zkusila nové šaty, které mu sama ušila. Nebeský císař se nad dcerou slitoval a na několik dní zimu vrátil. Ban tak mohla zkusit manželovi šaty a velice se radovala, jak mu pěkně padnou.

Od těch dob se v březnu, kdy už bývá teplo, vždycky ještě na několik dní ochladí. Tomuto chladnu se říká "Baniny chladné dny".

Vietnamské pohádky, Praha, 1974

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: ...jen tak mimochodem  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

SuE (06.01.2004, 18:45:13):
:-)
já bych to vylepšila, ušila bych mu trenky a prosila bych císaře, ať zruší zimu,abych nemusela šít ty zimní šaty ..no a z těch trenek by měl pak radost taky, ne ? :-))


didactylos (06.01.2004, 18:51:54): vidíš, to je nápad!
zrušení zimy bych brala. Co kdybychom to s tou prací udělaly taky takhle inovativně? (Většina plánovaného úsilí se stejně nakonec ukáže docela nepotřebná) :o)

kombajn (08.01.2004, 13:03:50): dekuji
Perfektni pohadka... ja mel jen arabske :)

didactylos (11.01.2004, 10:21:19): 2Sue
mělas pravdu co se týče těch trenek. Pracovala jsem jako o život ze čtvrtka na pátek, abych se po odeslání dozvěděla, že to stačilo poslat až ve středu, protože předváděčka se posouvá až na čtvrtek odpoledne. No, není to k vzteku? Ale aspoň jsem se přinutila to dodělat!


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.