Noèní úvahy
None

Nová náboženská hnutí

7. ledna 2004, 23:01


Psala jsem před časem o tom, že se v houštině nových náboženských hnutí příliš nevyznám a přitom by bylo potřeba mít alespoň základní orientaci. Ale našla jsem opravdu velice dobré stránky, které se věnují právě tomuto tématu. Jsou psány z odborné pozice, zároveň spíš z pozice příznivce nových směrů, takže je tam dobrá informace a přitom z nich nečiší antikultovní přístup. Takže předkládám odkaz v rubrice Průvodce a můžete si vybrat, co vás nejvíc zaujme. Budu moc ráda, když se o svoje dojmy a poznatky ke konkrétním hnutím, která vás zajímají, podělíte s ostatními v komentářích.
 
Nová náboženská hnutí na internetu

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: Průvodce  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

Jirka Kouba (08.01.2004, 00:50:15 - Mail - WWW): Křesťanské prameny
Díky za tip, tenhle zdroj jsem neznal. Jinak na adrese http://prameny.koubovi.cz/ vyniká postupně katalog stránek o křesťanství a pro křesťany.

Jirka Kouba (08.01.2004, 10:19:57 - Mail - WWW): Chyba
... chtěl jsem samozřejmě napsat vzniká... ne vyniká... :o))

Ozzy (08.01.2004, 16:40:55): Díky za odkazy
momentálně mě zajímá, jak se staví,(nebo spíš vymezuje)Buddhismus Diamantové cesty ke křesťanství... Nedávno jsem totiž docela narazil.
Že by to bylo v lidech a ne v učení ?

didactylos (08.01.2004, 23:16:53): ouha, co se stalo?
Neznám zrovna moc buddhistů, spíš samozřejmě buddhologů a lidí buddhismus studujících, případně s ním sympatizujících. A všichni, které znám, jsou lidé nekonfliktní a mírumilovní. Ale asi je pravda, že všude se najdou lidé různí.
Co se týče toho vymezení, mohu doporučit knihu Hanse Künga a Heinze Becherta Křesťanství a buddhismus. Vyšla ve Vyšehradu v roce 1997. Hans Küng je katolickým teologem, věnuje se hlavně mezináboženskému dialogu (měl s tím ostatně ve své církvi poněkud problémy) a Heinz Bechert přednáší indologii a buddhismus v Göttingen.
Kniha je jedna z řady Křesťanství a některé jiné náboženství, už jich vyšlo docela dost. To je ovšem pojato z té křesťanské strany, i když se zjevnými sympatiemi a snahou o objektivnost. Ze strany buddhismu takové srovnávací knížky také jsou, ale nemohu zodpovědně říct, která by byla nejlepší, protože jsem je nečetla. Podívám se po nich. Pokud tu občas zavítá nějaký buddhista, snad by nám mohl poradit z hlediska svého názoru. Rozhodně bych to uvítala.

Ozzy (09.01.2004, 10:02:50): je to v lidech
a v neochotě tolerovat jiné přesvědčení...Mám za to,že k cíli může vést mnoho cest a úhel pohledu také bývá různý.Někdo je dál,někdo blíž.A v tom je právě ta barevnost světa.Proč tedy tvrdit,že Diamantová cesta je jediné správné řešení a křesťanství omyl?Ale jak už jsem napsal,problém je v lidech.V učení chybu nevidím.Pěkný den všem ;-)


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.