Noèní úvahy
None

Noční směna

9. ledna 2004, 21:03


Předem se chci omluvit, že v poslední době píšu skoro nejvíc jen osobní věci. Ale tohle možná trochu souvisí s tradicemi, které teď probíráme.

Ve čtvrtek ráno jsem se nechala přemluvit, že se pokusím do dnešního rána dodělat jednu aplikaci tak, aby se toho mohl v následné fázi ujmout můj kolega a pak to na začátku příštího týdne mohlo být předvedeno našim zadavatelům. Pustila jsem se nejdřív s vervou do práce, byla to spousta i mechanického dloubání a úprav. Ale ráno, když už mělo být víceméně všechno hotové, fungovala z toho všeho sotva čtvrtina a já přitom naprosto nevěděla proč.

Nevím, jestli to bylo způsobeno únavou, ale prostě najednou se vypnula vědomá kontrola myšlenek a začaly pracovat nějaké hlubší roviny myšlení, něco jako práce na pozadí. Nevím, jak to přesně popsat, ale ten pocit docela dobře znám ze dřívějška, je podobný pocitu z relaxačních nebo meditačních technik, jaksi se ztrácejí hranice individuality a nastolí se takové všeobjímající prázdno, ve kterém se individuální člověčí entita stává jakousi organickou součástí mnohem většího, ale nepopsatelného celku. Myslím, že to asi zná každý, kdo se věnuje nějaké tvůrčí činnosti, možná, že k takovému vnímání mají blíž umělecké profese, zvlášť vhodná mi vždycky připadala hudba, protože je zakořeněná hlouběji než slovní projev.

No, nebudu vás napínat, ono to asi opravdu funguje, protože po chvíli do vědomí vyplynula myšlenka, byla to správná příčina. A stačilo už jenom vyzkoušet, doladit, zabalit a poslat, což byly zhruba další tři hodiny obyčejné práce.

A proč o tom píšu? Už jednou jsem tady na blogu uveřejnila něco o pojmu wu-wej "nečinění". Je to původně taoistický termín, který později přijala za svůj i čchanová tradice buddhismu. Takové to, kdy činíte, jako kdybyste nečinili, protože se to činí jaksi samo, bez vašeho vědomého ovlivňování.

Tak si myslím, že jsem ho zase znovu zažila ve své vlastní evropské kůži.

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: ...jen tak mimochodem  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

Ozzy (10.01.2004, 09:55:24): Mám podobnou zkušenost
Udělat pro věc maximum a když už to jakoby nejde dál,nechat ten problém prostě rozplynout.Třeba v meditaci.A ejhle - řešní odněkud přijde jako nápověda a funguje spolehlivě.
Holt když je nouze nejvyšší,pomoc bývá nejbližší,radívala naše babka a něco na tom fakt je... ;-)


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.