Noèní úvahy
None

Učebnice

3. července 2007, 8:24


Při svém pátrání po vhodné literatuře jsem objevila učebnici právnické fakulty. 

Pavel Hungr, Věra Kalvodová: Afroasijské právní kultury, Masarykova univerzita Brno 2002, edice učebnic Právnické fakulty č.310, část druhá: Islámská právní kultura, str.33-65

Uvědomila jsem si, že i v případě učebnice potřebuji souhlas autorů a poprosila jsem docentku Kalvodovou o souhlas s uveřejněním na blogu. Pokud ho získám, většinu zmíněné části: Islámská právní kultura na blog dám.

Musím konstatovat, že pohled právníků sice není totožný s pohledem religionistů, ale přináší spoustu nových informací, které jsem jinde nenašla. Je velká škoda, že knížka vyšla jen ve 240 výtiscích a má tak jen velmi omezený okruh čtenářů.

To se ostatně týká i jiných knih týkajících se islámu, nejzajímavější vydává Orientální ústav, a počty výtisků taky nepřevyšují tisícovku. Je škoda, že opravdu nestranné a fundované informace jsou před čtenáři víceméně skryty. Knihy, které vycházejí ve větších nákladech, bývají někdy tendenčně zaměřeny, buď se snaží být politicky korektní a islámu spíš nadržují, jeho sporné stránky se snaží buď zamlčet úplně nebo alespoň nezdůrazňovat, nebo naopak účelově  vybírají jen to, co může vzbudit strach a opomíjejí všechno ostatní.

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: islám  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

Jarda (04.07.2007, 14:07:58 - WWW): Zajímavá kniha.
Roger Collins, Evropa raného středověku 300-1000, nakladatelství Vyšehrad.
Kapitola 9: Konstantinopol, Persie a Arabové.
Tam se píše o Mohamedovi a počíanajícím islámu a to se značným despektem.
Určitě do stojí za přečtení.

didactylos (05.07.2007, 08:48:21): díky za tip
Podívám se na to. Ale příliš proevropský postoj vzhledem ke společným dějinám taky není objektivní.

Sajuri (08.07.2007, 23:10:41 - WWW):
Bylo by to skvělé, kdyby se tenhle text o islámu podařilo uveřejnit. Myslím, že informace z něj by mi snad mohly pomoci při přípravě na státnice.
Jinak k těm počtům výtisků... Vždycky nad těmi miničísly, ve kterých byla nějaká zajímavá kniha vydaná, také žasnu a smutním. Co jsem slyšela, tak se ty nejzajímavější knihy vydávají v tak malých počtech, protože více by se jich neprodalo. Což je myslím dost žalostné.


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.