Noèní úvahy
None

Slabý isnád

7. srpna 2004, 16:35


Na blogu jsem měla dva vzkazy. V jednom si pisatelka přála, abych psala i něco kratšího a zábavného. Taky se mi jeví, že probírané monoteismy moc smyslu pro humor nemají, ale to je možná tím, že nemám tu správnou literaturu. Tak aspoň jednu islámskou anekdotu, kterou jsem našla ve studijní literatuře.

Badatel o hadíthech cestoval lodí společně s křesťanem. Křesťan vytáhl měch s vínem, nalil si trochu do poháru a pil. Potom nalil podruhé a nabídl badateli. Ten pohár bezmyšlenkovitě, bezstarostně přijal. Nato křesťan zvolal: "Můj ty ubožáku, vždyť je to víno!" Badatel se zeptal, odkud to ví. Křesťan pravil, že je koupil jeho sluha od žida. Tu se badatel o tradicích rychle napil a pravil křesťanovi: "Co živ jsem neviděl většího hlupáka, než jsi ty. My znalci hadíthů se zabýváme muži jako Sufján ibn Ujajna nebo Jazíd ibn Hárún, a teď bych měl věřit nějakému křesťanovi, co ten slyšel od sluhy, co ten slyšel od žida? Při Bohu, napil jsem se, protože je to velmi slabý isnád!"

Jen na vysvětlenou některých pojmů v textu: Hadíth je předávaná zpráva o činech a výrocích Proroka Muhammada a jeho druhů. Spolehlivý záznam každé zprávy vyžadoval, aby její důvěryhodnost potvrzoval výčet těch, kdo zprávu předávali až k tomu, kdo ji zaznamenává. Tento řetězec tradentů se nazývá isnád. Protože postupem času i tak vzniklo množství podvržených hadíthů, byl zhruba ve 3.století hidžry ustanoven samostatný vědní obor, který se hadíthy zabýval.

Kropáček L.: Duchovní cesty islámu, Praha 2003

V druhém vzkazu si pisatel přál, aby na blogu byla zase antika, její mytologická vyprávění. Tím se teď nezabývám a taky v dohledné době zabývat nebudu, ale kdybyste si přáli nějaké osvěžení, dala by se "smrtelně vážná" islámská a křesťanská témata  prostřídat přece jen něčím zábavnějším. Napište, co si o tom myslíte.

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: islám  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

Libor (07.08.2004, 22:21:58): Srandy je vsude az moc
Ale texty jsou fakt dlouhy, nemam tolik casu to cist.

Zlepsily by to nadpisy odstavcu a "Management Summary" neboli Abstract napocatku.

Jarek (07.08.2004, 22:37:58 - Mail - WWW): Jiny humor ...
Ahojky, nectu to zde dlouho, takze mi to zatim pripadalo jako velmi, velmi, napinava detektivka :)))
Humor by asi neskodil, navic humor z jinych kultur je hodne zajimavy, jak svou podobnosti, tak rozdilnosti, ktera ukazuje rozdily v mysleni ...
Navic, kde jinde bychom se k tomu jinokulturnimu dostali, nez tady :)))



Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.