Noèní úvahy
None

Antika

26. srpna 2003, 23:58


Dá se to stihnout. Syn se mi směje, praví, že rodina chátrá a uživatelé hartusí, studijní literatura leží pohozena v koutě. Ale mohu přece psát večer o tom, co se právě učím. Pokud vám připadají antické klípky příliš omšelé, vraťte se až po devátém září, do té doby se budu věnovat převážně antice. Slibuji, že se pak vrátím do krajů a časů méně známých a tím možná zajímavějších. Protože to bude ucelená sada, nemíním vždycky znova psát použitou literaturu, ale napíšu ji tady.
(Zamarovský,1982) mi už posloužil. První vydání vyšlo v roce 1965, tohle je vydání rozšířené a doplněné. Po jeho prolistování-pročtení jsem napodruhé napsala test z antických mýtů (Napoprvé jsem nemístně přecenila své školní všeobecné vzdělání). Je to slovníkový přehled, ale je přehledně, poučeně a zároveň vtipně napsaný. Knížka vyšla v roce 1996 a 2000 znovu.

Zamarovský V. (1982): Bohové a hrdinové antických bájí, Mladá fronta, Praha
Kerényi K. (1996): Mytologie Řeků I. Příběhy bohů a lidí, Oikúmené, Praha
Kerényi K. (1998): Mytologie Řeků II. Příběhy héroů, Oikúmené, Praha
Veyne P. (1999): Věřili Řekové svým mýtům?, Oikúmené, Praha
Vernant J.-P. (2001): Vesmír, bohové, lidé. Nejstarší řecké mýty, Paseka, Praha

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: poznámky  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.