Noèní úvahy
None

dvorní básník umajjovců

12. srpna 2004, 21:29

zajímavá postava křesťanského básníka na chalífově dvoře

Al-Achtal (640-710) se narodil v jihoirácké Híře a pocházel z mohutného severoarabského kmene Taghlib, který ještě před vznikem islámu přijal křesťanství monofyzitského směru. Přesto se al-Achtal stal dvorním básníkem umajjovského dvora. Za soupeření Mu'awiji s Alím o chalifát podporovali ansárové z Medíny Alího stranu, a jak bylo v té době zvykem, souboj se vedl také na básnické frontě. Umajjovci se k ansarům sice chovali shovívavě, protože jejich zásluhy o islám nikdo nemohl popřít, ale když ansárský básník složil posměšné verše na Mu'awijovu dceru Ramlu, požádal její bratr, budoucí chalífa Jazíd, taghlibovského básníka Ka'ba ibn Džu'ajl, aby náležitě odpověděl. Ten se zřejmě bál zaútočit na islámskou aristokracii a proto poslal Jazídovi mladého al-Achtala. Tomu se podařilo složit na ansáry tak jízlivou satiru, že si u Mu'awiji stěžovali a básníkovi hrozil přísný trest, ale Jazíd se za něho přimluvil. Al-Achtal pak žil v Damašku na Mu'awijově, Jazídově a Abdalmalikově dvoře a skládal na ně oslavné kasídy.

Byl velkým obdivovatelem předislámských básníků a vědomě na jejich tradici navazoval. Kromě kasíd patřily do jeho kompetence jako dvorního básníka také satiry proti nepřátelům, kdy se snaží je zasáhnout na nejcitlivějším místě, totiž když jim předhazuje chování neslučitelné s tradičním beduínským kodexem cti, obviňuje je z lakoty vůči hostům, neschopnosti k boji, ze zbabělosti, nedostatku hrdosti, nízkého původu.

Skládal také pijácké verše, víno bylo zdrojem jeho životních radostí. Vrcholem jeho smělosti jsou verše, které před chalífou řekl jako odpověď na návrh, aby přijal islám:

Není mým zvykem
držet půst v měsíci ramadánu,
jíst maso obětované Pánu,
stát, bučet bú
v modlitbách stáda muslimů -
jen chladné čisté víno je můj Pán,
za slunce východu ho douškem uctívám.
(Básníci pouště)

Oliverius J: Svět klasické arabské literatury, Brno 1995

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: islám  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

rady1 (12.08.2004, 22:14:28 - WWW):
Hele, chtěl bych si přečíst něco od Aviceny (hrozně se mi totiž líbí ta definice lásky ve Jménu růže, jestli si jí pamatuješ). Nemohla bys mi něco doporučit?

BlackDragon (13.08.2004, 01:35:20 - WWW):
tento blog je nadmieru zaujmavy a tak sa pokusim recitat vsetky clanky od jeho vzniku :)



BlackDragon (13.08.2004, 01:35:58): Prosím nie
Tŕňom v oku, odlišnosť za múrmi striehne zmena.
Nezničiteľný, neporaziteľný.
Vábivý ako krásna múdra žena.
Najväčší, nepriateľov ctí.

Naučí len odlišnosť, ktorú nepoznáme.
Chceme nazrieť do studne múdrosti.
Však vrčíme na neznáme.
Sebacítenie namiesto chrabrosti.

Odviate, premárnené, plávu v láve.
Chcem nechcené.
Iba farizejstvo v sláve.
Všetky poklady sú už bezcenné.

Duša bez duše nemá cenu.
Veríš v boha.
Vidíš stenu.
Prosím neodchádzaj keď ta moje srdce volá.


didactylos (13.08.2004, 06:36:55):
pro rady1
Našla jsem v českém překladu od Avicenny dvě knihy, Z díla a Knihu definic, obě vydané roku 1954, zatím o nich nevím nic bližšího, napíšu, až se na ně podívám. O něm vyšlo knih hned několik, některé kolem 1000 výročí jeho narození, některé jsou z 80. a 90.let, zatím nemohu posoudit, nakolik jsou tendenční...
pro BlackDragona
s tím čtením si ale docela dáš, blog totiž bude 19.8. slavit první narozeniny a příspěvků je už přes tři stovky. Doporučuji najít si spíš věci podle zájmu, odkazy jsou v obsazích na liště nahoře...

rady1 (13.08.2004, 11:58:52):
Dik. Jen kvůli mě to ale číst nemusíš :)

didactylos (13.08.2004, 12:17:33): čtení mi nevadí vůbec
podívám se na to, možná, že to nebudu číst všechno, ale bude se hodit ke zkoušce, a pokud tam najdu něco zajímavého, i na blog :o)


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.