Noèní úvahy
None

"vědecký" kreacionismus

29. srpna 2003, 10:25


Na převážně neškodném blogu uveřejnil White Dog pěkný článek Trocha demagogie a fanatismu, kde ukazuje krásně nesmyslnost jakéhokoliv fanatismu. Ilustruje  velmi trefně odkazem na Memento českého vědeckého kreacionisty Pavla Kábrta. Na vysvětlenou musím dodat, že vědecký kreacionismus je fundamentalistické hnutí, původem z USA,  které se snaží "vědecky" dokázat doslovnou platnost bible. Nefandím fanatikům, proto upozornění berte jako odkaz na zajímavé čtení nebo jako příspěvek ke studiu sekt.

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: zajímavosti odjinud  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

Odilo (18.02.2005, 00:40:40 - Mail): To mne mrzí
Velmi zajímavé stránky, jen tenhle příspěvek mne zamrzel. Nejsem fabnatik ani fundamentalista, ale přesto si myslím, že dogma darwinovské evoluce nemusím slepě přijímat. Myslím, že vůči paleontologickým faktům lze vyjít vstříc různými hypotézami, a to i těminej bláznivějšími. Pokud je nějaké pozorování nevyvrátí, platí podle korektní vědecké metodologie se stejným nárokem na respekt, jako jiné teorie. Konvenčně přijaté hypotézy (jako je darwinistickýá) nemusí být výlučně pravdivé.

didactylos (18.02.2005, 07:36:54): Odilovi
S tím, že darwinismus je jen hypotéza, protože se nedá falzifikovat, jak se na řádnou vědeckou teorii sluší podle Karla Poppera, bych jistě souhlasila. Spíš je to o tom, že vědecký kreacionismus není primárně biologická teorie, ale náboženský směr. Nebere totiž v úvahu výsledky starozákonní biblistiky a dostává se tak při doslovném chápání bible do neudržitelných rozporů, protože ty jsou v samotném textu vlivem jeho dlouhého vývoje. O tom jsem už mnohokrát psala, našlo by se dost odkazů v rubrice Starý zákon.

Pachollini (01.04.2005, 23:15:21 - WWW):
2 Odilo: ne, je třeba ty hypotézy nejdříve nemilosrdně ošetřit Occamovou břitvou ;-)

(29.01.2008, 19:05:28):
kreacionismus je pěkná blbost.

Petr (29.01.2008, 19:11:03):
kreacionisté jsou nenormální fanatičtí lidé.Nejhorší na tom je,že jich je tolik....Jinak-ať si každý věří čemu chce-ALE ať mě s tím neobtěžuje!!!Ani moje děti!!!


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.