Noèní úvahy
None

Zítra bude konec světa

28. srpna 2004, 13:05

Šašlik.

Mušfikí měl jednou velmi pěkného, tučného berana. Několik chytráků ve vsi se rozhodlo, že přimějí Mušfikího, aby jim z něj připravil velkolepou hostinu. "Víš o tom, Mušfikí, že zítra bude konec světa? Radíme ti zaříznout ještě dnes toho tvého berana a připravit naposled dobrý šašlik!" Mušfikí jim to nemohl odmítnout a tak šli všichni společně k řece, kde se mělo maso opékat. Po dobu, co řezník připravoval maso, se vesničtí šibalové rozhodli, že se ještě vykoupou v řece. Mušfikí jako hospodář a hostitel pomáhal řezníkovi a rozdělával oheň. Když byli všichni uprostřed řeky, vzal Mušfikí jejich šaty a hodil je do ohně. "Mušfikí," dali se účastníci hostiny do křiku. "Zbláznil ses, to tu budeme běhat nahatí? Co teď budeme dělat?" Mušfikí jim na to odpověděl: "Zítra je přece konec světa, k čemu vám potom budou šaty?"

Z knihy Šibal Mušfikí, podle tadžických motivů napsal Jiří Bečka

 

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: islám  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

HuMorous :O) (28.08.2004, 14:40:02 - WWW): Myslíš...
...že byl ten Mušfikí fakt šibal, když toho berana nechal rozporcowatt? :O) Nevim, nevim...

didactylos (28.08.2004, 17:53:39):
Ten příběh je z pohádkové knížky pro děti. Ale znám ještě jednu verzi z knihy Tucet tváří Nasreddinových, příběhy vybral a přeložil doc.Miloš Mendel. V ní se Mušfikí nechá přesvědčit jen naoko a berana nezabije, ale přitom si šaty svých odpůrců opravdu zatopí. Mimochodem, ta knížka je docela obsáhlá, příběhů je tam hodně, jeden lepší než druhý. Psala jsem překladateli, aby mi dovolil některé uveřejnit na blogu. Vím od něho, že přepracovaná a rozšířená verze knížky v nejbližších dnech znovu vyjde, doporučuji.


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.