Noèní úvahy
None

Islámská výzva

29. srpna 2004, 12:51

Zajímavá kniha ke studiu.

Při svém hledání literatury k islámu jsem našla knihu Islámská výzva od Miloše Mendela, vydanou v roce 1994 v Brně nakladatelstvím Atlantis. Pojednává o islámu přece jen dost jinak než knihy, které jsem zatím studovala, není to totiž ani v prvé řadě historický nástin  dějin islámského světa, ani popis islámu jako náboženského systému, jeho věrouky, rituálů, ani popis islámu, jak je žitý dnes v různých částech světa. Je to totiž v prvé řadě pokus o vysvětlení, jak islám jako náboženský systém v historii i dnes působí jako podklad politických procesů. To je myslím zrovna v naší době a našem kulturním kontextu, který je nutně jiný a nedovoluje nám islám nezaujatě hodnotit, neuvěřitelně chvályhodná snaha.

Chci aspoň ve stručnosti vytáhnout hlavní poznatky, které jsem si ze studia této knihy odnesla, a na blogu je postupně uveřejnit. Přiznám, že pro mne to byla kniha rozhodně nejpřínosnější. Ale je pravda, že je potřeba alespoň nějaká předběžná znalost ostatních aspektů islámu, proto budu muset ještě předřadit několik zkrácených historických pasáží a některé pojmy budou možná vyžadovat širší vysvětlení. Nevím, jak se mi můj záměr podaří, proto vás už dopředu prosím o spolupráci, ptejte se a diskutujte, bude to užitečné pro všechny.

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: islám  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.