Noèní úvahy
None

I to jsou důsledky objevení Ameriky

1. září 2003, 17:27


V roce 1500 odhadem žilo na Zemi řádově 400 milionů lidí, z toho 80 milionů v obou Amerikách. V polovině 16.století z těch 80 zbylo 10 milionů. Před dobytím mělo Mexiko asi 25 milionů, v roce 1600 jich zůstal milion. Později v dějinách už se taková genocida nikdy nezopakovala, ani v několika válkách minulého století se nedosáhlo takové ani absolutní, ani relativní výše úmrtnosti. Příčiny byly v zásadě tři. Přímé vyvražďování, následky špatného zacházení a hlavně první, i když neúmyslná bakteriologická válka, "mikrobní šok".

Volně citováno z knihy Todorov T. (1996): Dobytí Ameriky. Problém druhého, Mladá fronta, Praha
Knihu velice doporučuji ke čtení, i když to není zrovna lehké, ani veselé čtení, ale opravdu hodně nutí k zamyšlení.

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: zajímavosti odjinud  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

Lenka (13.04.2004, 12:11:27 - Mail):
Myslím si,aby se už tohle vše neopakovalo,tak bysme si měli přečíst dějiny a tím se poučit.Aby jsme si ten život do budoucna zlepšili..

Manželka (30.06.2008, 00:34:13 - WWW): Tzvetan Todorov a Dobytí Ameriky
můj oblíbený autor, moje oblíbená kniha. Ještě nikdy jsem nepotkala nikoho, kdo ji četl, natož aby o ní psal článek do blogu (nejvíc mě tam dojal popis znásilnění indiánky, totiž ten pohled vojáka na znásilňovanou). Budu si ji muset přečíst znovu...


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.