Noèní úvahy
None

Dar Ameriky Evropě

2. září 2003, 2:53

Hádejte, které dary Ameriky Evropě byly v celé historii nejvýznamnější.

Ti, kteří odpověděli kukuřice a brambory, mají pravdu.
V našich zeměpisných šířkách jsou brambory důležitější než kukuřice, proto v dalším zahrnu svou chválou je, kukuřice by si ovšem chválení také zasluhovala.

Nevím, jak jste na tom s vařením, ale pokuste se představit si, že brambory nemáte k dispozici. Brambory vnímáme jako naprostou samozřejmost. A přitom jsou to právě ony, které zbavily Evropu pravidelně se opakujících hladomorů. (Zcela mimochodem: Víte, proč vznikla pověra, že nevěsta, která má svatbu v květnu, do roka umře? Protože případný porod hned po svatbě počatého dítěte připadl na nejhorší období v roce, konec zimy, kdy už docházely zásoby a nebezpečí pro rodičku i dítě bylo největší.)

Ale počítejte chvíli se mnou. Chtěla jsem zjistit, jak velkou plochu bych potřebovala na základní uživení se a srovnala jsem si údaje o bramborách a pšenici. Počítala jsem se základní denní dávkou 6000kJ, to je opravdu hodně málo, spíš taková redukční dieta. Brambory mají ve 100g 330kJ, potřebujete tedy na tuto denní kalorickou dávku 1,8kg, mají výnos asi 22-36t/ha, tedy potřebná plocha je 0,5-0,75 m2. Navíc můžete si brambory vypěstovat i na zahrádce, odpadají další technologické postupy při zpracování, jsou vlastně zeleninou, a tak vám dodají sice malé, ale nezanedbatelné množství vitaminu C. A teď pšenice, žito by dalo výsledky ještě horší. Chleba má, podle druhu asi 1000kJ v 100g. Potřebujete tedy 0,6kg. Na 1kg chleba spotřebujete 70dkg mouky. Výnos pšenice je 4,2-6t/ha, výtěžnost zpracování obilí na mouku je zhruba 65%, vychází tedy 1,1-1,55 m2. Výnosy žita jsou menší, tak by to bylo s žitným chlebem samozřejmě víc. Je absurdní myslet si, že by se dalo živit samotnými bramborami, stejně jako by bylo asi dlouhodobě neúnosné živit se jenom chlebem, ale i tento malý počtářský pokus přispívá k chvále brambor.

Navrhuji, abychom při příští konzumaci nějakého bramborového pokrmu s povděkem vzpomněli na ty, kteří i pro nás brambory domestikovali.

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: ...jen tak mimochodem  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.