Noèní úvahy
None

Zlatý věk a potravinové řetězce

28. února 2005, 8:01

Různé příkazy o vhodné potravě

Nevím, jestli jste pečlivými čtenáři bible a proto taky nevím, jestli jste si toho všimli. Ale bible ve své zprávě o stvoření světa hned v první kapitole první knihy propaguje rostlinnou stravu. S tím souvisí i jedna půvabná historka z našich školních škamen. Když jsme probírali vědecký kreacianismus, byly nám předloženy i nějaké jejich propagační texty. Na jednom byla Noemova archa jako živá, nakreslená přesně podle údajů v bibli, ale obrázek se zabýval i vnitřkem a kromě oddělení pro zvířata měl taky oddělení pro jejich potravu a tam byla i skladiště pro potravu pro masožravce, už si nepamatuji, co to bylo, každopádně to byli sušení nějací další živočichové. Hned jsme s kolegyní judaistkou začaly protestovat s poukazem na Gn1. Když brát bibli doslova, tak to musí platit i o veganství před potopou. Ale žerty stranou. Gn1 je obrazem původního biblického ráje a taky předzvěstí budoucího mesiáškého zlatého věku, jak je popsán v proroctví Izajášově Iz11. Možnost (a nutnost) živit se smrtí jiných bytostí vyvstala až po potopě Gn9. I tak platí zákazy o krvi, o kterých jsem minule psala, známá noachidská přikázání.


 

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: Starý zákon  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

M.A.D. (28.02.2005, 10:19:31): didactylos
Uf Uff, je pravda, ze mnohym veciam nie celkom dobre rozumiem a na velmi malo veci z Pisma viem odpovedat, ale ohladom toho, co bolo napisane, ako odporucanie jedenia byilinej stravy a predpotopneho veganstva nemozem celkom suhlasit (aj ked to bolo myslene ako zart :-)). Na druhej strane, co sa tyka archy patriarchu Noeho, je smiesne z udajov uvedenych v Knihe ponuknut "pravy" obraz lode a este aj cim bola vybavena. Taketo predstavy (tiez som ich par videl) snaham po poznani nepomahaju, ale skor im skodia.

M.A.D. (02.03.2005, 08:50:46): didactylos
Sorac, ale znovu by som si dovolil rypnut. Predpotopni ludia podla mna papkali masko len taky jaz, avsak s tym veganstvom by to mohlo byt diskutabilne. Noachov prastryko totiz obetoval Hospodinovi ovcu zo svojho stada. Hmhmhm, co asi spravil s masom? (Spalil? Mozno!) Ale co s dalsimi ovcami? Co sa tyka potravin vyrastajucich zo zeme, neni su nahodou prekliate? :-) Gen 3:17-19 Aby som to zahnal do uplnej absurdity, vychadza mi z toho - Kto je iba polnu bylinu, nicomne zomrie. Co je pravda? :-)

didactylos (02.03.2005, 13:21:15):
Jen pěkně ilustruješ fakt, že stvořitelský mýtus se nedá brát doslova. Souhlas. Příslušný verš totiž poukazuje na ideální stav, zlatý věk. Stejně jako vidění Iz.
(Navíc Kněžský kodex, ke kterému 1.kapitola Gn patří, je jasně mladší než další části Gn, o kterých mluvíš, i proto taky ty rozpory)

Acht (20.07.2005, 09:28:55): M.A.D.
Ach jo, bohužel si nic nepamatuju přesně, nicméně viděla jsem v TV velmi podrobný a obsáhlý dokument, jak kdosi hledal archu Noemovu, a nakonec její zkaměnělinu skutečně našel, a to v pohoří Ararat (je to totiž množné číslo, a našel ji na vedlejším kopečku, než se původně předpokládalo). Zkamenělina přesně odpovídala biblickému popisu. Asi by se to dalo dohledat na netu.

Pro mne to potvrzuje teorii, že když někdo něco usilovně hledá, tak to nakonec najde, ať je to cokoliv. Čili důležité je pouze to, kam, na co, napřeme pozornost, co vlastně chceme.

koki (01.07.2006, 13:04:51): co je?
A není náhodou jen starověký záznam o tom, že daná společnost už přešla k zemědělství??? (taková totiž měla maso ve svém jídelníčku minimálně, proto byla sůl nad zlato)


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.