Noèní úvahy
None

První list apoštola Pavla Tesalonickým

25. listopadu 2003, 23:11

některé knihy Nového zákona podle doby jejich vzniku

Nejstarší částí Nového zákona jsou některé listy apoštola Pavla, jiné, které se tradují pod jeho jménem jsou listy jeho žáků a pokračovatelů. Nejstarší z prokazatelně Pavlových listů je První list Tesalonickým. Byl napsán pravděpodobně roku 50 v Korintu.

Aktuální otázkou, kterou se křesťané v Tesalonice zabývali a chtěli na ni znát odpověď, byl problém umírání věřících křesťanů. První křesťané totiž vzkříšení popraveného Ježíše pochopili pomocí soudobých apokalyptických představ a proto očekávali jeho druhý příchod, konec tohoto věku a nástup nového věku pod jeho vládou v blízké budoucnosti, ještě za života první křesťanské generace.

Oddálený druhý příchod tak byl i výzvou pro Pavlovo teologické zpracovávání tématu. Pavel se ještě neobírá stavem v mezidobí mezi smrtí a vzkříšením, ale pomocí obrazu příchodu Syna člověka z proroctví Danielova Dn7,13nn, (což je taky apokalypsa) čtenáře ujišťuje, že Kristovo vzkříšení je i naplněním životů těch křesťanů, kteří už zemřeli. Sám o sobě však Pavel v tomto listu ještě předpokládá, že se druhého Kristova příchodu dožije, ale varuje před jeho netrpělivým vyhlížením.

List je dokladem rané fáze Pavlovy teologie, kdy jeho hlavní nosná myšlenka spasení z milosti Boží ještě nebyla plně rozvinutá. Navazuje bezprostředně na pojetí Ježíše jako učitele Zákona, který relativizoval jeho kultickou stránku a zdůraznil jeho stránku etickou.

Pokorný Petr: Literární a teologický úvod do Nového zákona, Praha, 1993

 

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: křesťanství  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

Jirka Kouba (26.11.2003, 00:05:10 - Mail - WWW): Mimo téma
Didactylos, náhodou jsem na internetu narazil na informaci, že existuje časopis Teologie & Společnost. Pokud ho znáš, má cenu se po něm shánět? Děkuju.

didactylos (26.11.2003, 07:40:01): T&S
nečetla jsem, ani jejího předchůdce Teologický sborník ne. Ale podívala jsem se teď. Vydává CDK, vydávají dobré a zajímavé věci a redakční rada je složená s opravdu uznávaných odborníků v oblasti. I obsah jednotlivých čísel letošního ročníku se mi zdál zajímavý, ale zatím jsem neměla čas přečíst si ty články, které mají on-line. Myslím si, že by časopis stál za přečtení, ale bude asi dost odborně napsaný. Ještě napíšu, až se mi podaří články přečíst.

Jirka Kouba (26.11.2003, 09:35:01 - Mail - WWW): Re: T&S
Díky moc. Pokud by nebyl náročnější než Dějiny a současnost a byl by podobně dobrý, byla by to skvělá zpráva...

didactylos (26.11.2003, 22:44:38): T&S
Nu, přečetla jsem si něco článků z Dějin a současnosti a taky něco z článků T&S. Vypadá to, že jsou opravdu na stejné odborné i kvalitativní úrovni. Navíc ten článek o obřízce z posledního čísla byl opravdu hodně zajímavý a dověděla jsem se i dost nových faktů. Oba časopisy jsou prima.

Jirka Kouba (29.11.2003, 00:54:36 - Mail - WWW): Díky
V něco takového jsem doufal... Díky moc!

Bratr Jan (16.06.2004, 14:02:34 - WWW): Mám lepší časopis !!!!!!
Milý bratře Jirko, zkus místo tohoto bulvárního plátku něco zbožnějšího, třeba LEO, Playboy, Penthouse apod, uvidíš že nebudeš litovat, na rozdíl od Teologie a společnost při prohlížení těchto prožiješ velmi hezké chvíle!


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.