Noèní úvahy
None

Chrámová brána

29. března 2004, 20:19


Slíbila jsem dodat ukázku z knížky Thomase Clearyho Zenová hůl. Anekdoty a příběhy mistrů zenu, kterou vydala Votobia v roce 1995. Tak třeba hned první příběh:

Kdysi žil bohatý muž jménem Heizaemon, jenž se za svého života snažil ze všech sil naplnit ctnosti přikázané starými mudrci. A jelikož to byl ryzí a vnímavý člověk, štědře rozdával ze svého majetku na dobročinné účely a péči o potřebné. Zachránil tak mnoho dětí ze zchudlých rodin a dal ve své provincii ku všeobecnému prospěchu postavit četné mosty a silnice. A než zemřel, v poslední vůli stanovil, že jeho majetek má být využit na podporu potřebných v dalších pokoleních, čehož si vážili jeho děti i vnukové.

Vypráví se, že jednoho dne se u dveří Heizaemonova domu objevil jistý mnich. Zřejmě kdesi slyšel o pánově nezištné štědrosti, mezi boháči té doby velmi neobvyklé, a přišel ho požádat o peníze na stavbu chrámové brány. Dobroninec se mu však vysmál do očí a pravil: "Já pomáhám lidem, protože nemohu snést jejich utrpení. Co je však špatného na chrámu bez brány?"

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: Čína a Japonsko  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

kryska (29.03.2004, 20:27:14): :o))))


JMH (31.03.2004, 23:04:28): Velmi dobře
Velice dobrý příběh na úvod do zenového myšlení. Tedy - jaký vlastně úvod? A jaké zenové "myšlení"? No nic, jen pokračuj, bude-li zájem, nějaké příběhy a koany dodám...

didactylos (01.04.2004, 04:44:18): 2 JMH
dodej :o)


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.