Noèní úvahy
None

Latríny mnichů?

23. listopadu 2004, 13:11


Jaké měli mniši záchody? Pokud jste někdo znalým historikem, pomozte!

Řehole a kryska dohromady mne přiměly k úvaze o nutné činnosti nás všech. Proč vlastně se Řehole, která je velice podrobná a zabývá se všemi činnostmi mnichů v klášteře, o této věci nezmiňuje?

Přitom ve Starém zákonu taková zmínka je v Dt23,13. (K tomu rozhodně zajímavé kázání na stejný text.)


 

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: křesťanství  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

Dhal (24.11.2004, 00:38:09):
O túto otázku som sa dosť intenzívne zaujímal pri návšteve Červeného Kláštora (z 13.st., pôvodne karamelitánsky, neskôr kalmadulský), keď som v zachovaných domčekoch pre mníchov nevidel žiadne sociálne priestory. Sprievodkyňu som ale nezaskočil (čo bol pôvodný zlomyselný zámer). Tvrdila, že v zime na to mali kýbliky, ktoré vyprázdňovali do nejakej spoločnej jamy a neskôr sa tým hnojili záhradky. V lete to bolo jednoduchšie, chodili rovno do tých záhradiek :))
Ako som kúpil, tak predávam.
Kuriozita trochu od veci: na hrade Krásne Hôrka je zachovaná latrína tuším zo 17. storočia. Veľmi elegantná, čo sa vizáže týka, tak na úrovni dnešných toaliet. Akurát splachovanie tam nebolo, takže komfort nebol úplný, v lete tam asi dosť smrdelo. A namiesto papiera vraj grófi používali hodvábne šatky. Samozrejme, neboli to jednorázovky, prali sa...

didactylos (24.11.2004, 15:52:20): Díky Dhalovi
Těší mne, že alespoň v některých oblastech jde vývoj, jak se zdá, k lepšímu. Jednorázový toaletní papír, taky jednorázové dámské vložky, ještě na zažátku 20.století se praly, jednorázové plenky, dokonce ještě svým dětem jsem je prala, následují kapesníky, textilní už skoro nejsou k dostání, asi ponožky a punčocháče, jejichž trvanlivost se hodně blíží jednorázovosti, brzy snad nádobí a příbory. Možná jsem si ještě na všechno nevzpomněla...
Ale možná, že staromilci se mnou nebudou souhlasit ohledně toho, jestli jsou to změny k lepšímu. A taky co ty hromady odpadu, že ano? :o))


Johanka (24.11.2004, 19:29:09 - WWW):
Recyklovatelné nádobí bych uvítala hned!

Díky Dhalovi za komentář, připomněl mi podobný zážitek z návštěvy vodního hradu Švihova, je tam zachovalý prevét. Podrobnější povídání se časem určitě na mojí stránce objeví. ;-)


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.