Noèní úvahy
None

Malé opakování

1. srpna 2004, 20:46


U příspěvku Muhammadova zjevení se rozvinula zajímavá diskuse, která mne přesvědčila o tom, že bude potřeba poohlédnout se po vývoji Trojičního dogmatu v křesťanství.

Přiznám se, že jsem se sice vždycky zajímala o počátky křesťanství, ale můj zájem byl omezen novozákonní biblistikou, takže christologické spory prvních staletí a koncilů mě nějak moc nebraly. Dodnes nerozumím, proč se vážení teologové dohadovali o slovíčka a písmenka ve vyznáních víry a k prosazení svých názorů používali tak "nekřesťanských" metod a to v disentu i později jako vládnoucí církev. U vítězné církve je to přece jen pochopitelnější, protože moc korumpuje a o vládnutí jde vždycky až v první řadě, jak to nakonec dodnes dobře známe, ale proč tak ostrý postup proti "heretikům" v době, kdy byli často pronásledovaní všichni a hrozilo jim bez výjimky nebezpečí, to jaksi nedokážu pochopit.

Ale to je jen můj osobní dojem, tahle problematika do dějin křesťanství taky patří a bez ní není například vůbec pochopitelné rychlé rozšíření islámu ve východních oblastech byzantské říše. Obyvatele těch oblastí tvořili v té době právě "heretici" a mulimové se jim jevili vlídnější než jejich ortodoxní souvěrci z Byzance (a taky opravdu byli vlídnější, protože křesťany všech typů nechali na pokoji, nechali je věřit v to, co se jim zdálo nejvhodnější, chtěli po nich jen větší daň než po muslimech).

Ale než začnu s výkladem o různých starověkých herezích, bude asi zapotřebí trochu opakování.

Pro ty, kteří tomu mohou věnovat delší čas a mají do toho chuť, doporučuji článek Vánoční dárek s odkazy na skripta.
Přidám ještě další odkaz na část skript o prvotní církvi, narazila jsem na něj později
http://www.jabok.cuni.cz/dokumenty/nz5.doc

Ne každý ale může věnovat tolik času novozákonní biblistice. Kdysi jsem se pokusila napsat opravdu velestručné shrnutí a na to budu v následujícím článku o christologických sporech navazovat.

P.S. Po vlastním prohlédnutí odkazů jsem zjistila, co jsem vlastně všechno naslibovala a co se ještě na Nočních úvahách neobjevilo. Omlouvám se, pokusím se to napravit. A budu taky muset v čase prvního ročního výročí udělat pořádnou inventuru...

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: křesťanství  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

Dhal (02.08.2004, 10:20:55):
Pripravovaný balíček, rozsahom podobný tým, ktorými nás obšťastňujú vlády :))
Už sa teším.
(na ten vládny balík nie...)


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.